Ga naar de inhoud

Verkeer Route Napoléon

  Een populaire route onder veel toeristen die in de zomer naar het zuiden van Frankrijk trekken, is de Route Napoléon. Er is altijd veel verkeer te vinden. Deze route loopt vanaf het zuidelijke plaatsje Cannes richting het noorden naar de plaats Grenoble. De route dankt zijn naam aan het feit dat Napoleon Bonaparte langs deze weg trok vanaf Elba richting de hoofdstad Parijs in 1815. Dat is dan ook nog goed terug te zien aan vele bouwwerken, standbeelden en gedenkplaatsen die hieraan herinneren. De route is prachtig om te rijden en de omgeving is zeer mooi. Onderweg kom je langs verschillende plaatsen als Grenoble, La Murre, Corps, Gap, Sisteron, Digne, Castellane, St. Vallier-de-Thiey, Grasse en Cannes aan de kust met de Middellandse Zee.

  Vanwege de populariteit van de route is het er, voornamelijk in de zomer erg druk. Het verkeer bestaat niet alleen uit vakantiegangers in auto’s en campers, maar uiteraard ook uit forenzen, lokale inwoners en uiteraard vrachtverkeer. Op drukke dagen zijn er daarom behoorlijk wat plekken waar je terecht kunt komen in een file. De route werd voorheen altijd aangeduid met wegnummer N85. Tegenwoordig is de Route Napoléon wat wegnummering betreft opgedeeld in verschillende wegen:

  Isère: D1085 (tot Voreppe)

  Isère: D1075 (vanaf Voreppe)

  Hautes-Alpes: D1085

  Alpes-de-Haute-Provence: D4085

  Var: D4085

  Alpes-Maritimes: D6085 (tot Grasse)

  Alpes-Maritimes: D6185 (vanaf Grasse)

  Om te voorkomen dat je in de file komt te staan, is het verstandig om drukke punten te vermijden en om op rustige dagen te rijden.

  Wat te doen bij drukte?

  Het is aan te raden om voor vertrek ook na te gaan of er files ontstaan op de route. Verkeersinformatie kan jou vaak vertellen of de verwachting is dat het druk gaat worden op de wegen. Voornamelijk tijdens de zogenaamde zwarte zaterdagen kan het op de Route Napoléon flink druk zijn. Is er kans op drukte, dan kun je altijd kiezen voor alternatieve wegen en alsnog de route rijden. Je kunt dan een bezoekje brengen aan 1 van de mooie plaatsen langs de weg of de omgeving ontdekken. Vanwege de prachtige ligging en mooie natuur zijn de plaatsen langs de Route Napoléon ook zeer in trek als plek voor het vieren van een vakantie. Talloze campings, bungalowparken en andere accommodaties zijn verspreid over de hele regio te vinden. Je kunt een bezoek brengen aan de stad Grasse die bekend staat om de productie van parfum, monumenten en gedenkplaatsen langs de route bezoeken, naar de haven gaan in Cannes of het oude centrum van Sisteron bekijken. Hoe het ook uitpakt tijdens de reis en hoeveel verkeer er is maakt dan niet uit. Er is altijd wel iets te beleven langs de route.